Gelezen – “Een man die Ove heet” – Frederik Backman

Better than before

A man called Ove - kopie Een man die Ove heet - kopie

 

 

 

 

 

Is “Een man die Ove heet” – de lovende recenties waard ?

Ik las over “Een man die Ove heet” heel wat lovende recenties. De titel wist me wel te intrigeren, want hij zegt eigenlijk niets behalve dat het wellicht gaat over een man die Ove heet.
Verdient het boek de bestsellers lijst ?

Geboren in de verkeerde tijd

Ove heeft niets op met deze tijd. Auto’s zoals ze vroeger gemaakt werden bestaan niet meer en jongeren weten niet wat beleefdheid is.  Iedereen heeft tegenwoordig hulp nodig : de kleinste herstellingen worden uitbesteed en van auto’s kent men alleen de namen.

Ook de buurt waar Ove woont heeft niets meer van vroeger : er komen altijd maar huizen bij met meer mensen. Mensen met andere culturele achtergronden, kinderen die volgens hem veel te veel lawaai maken. Kortom : de wereld is niet meer zoals hij was.

Ove als brompot

Kan Ove zich dan nog wel thuisvoelen in deze wereld ? Vanaf de eerste hoofdstukken blijkt van niet. Want Ove is rechtgeaard : sentimentaliteit is niet aan hem besteed. Dan maar een haak aan het plafond en een regelrechte stop aan dat leven zetten. Dat moet toch lukken. Alleen lukt het niet. Ove’ plannen om het uit leven te stappen worden keer op keer door het toeval gedwarsboomd.

Een kabelend verhaal

“Een man die Ove heet” is een kabelend verhaal : kleine hoofdstukken over het alledaagse leven van een man in een dorp en een tijd in volle verandering. Een man ook voor wie het leven geen zin meer heeft na de dood van zijn vrouw. Toch zit er wending in het verhaal. De man die niets met de wereld en zijn bewoners op had sluit langzaam de Iranese buurvrouw in zijn hart, en wel op een manier die helemaal op zijn Ove’s is. Zonder veel omhaal en veel sentimentaliteit.

Samengevat

 

 • Taal  : Vlot geschreven. Ik las het in het Engels. Valt goed mee. Maar het is even makkelijk in het Nederlands te verkrijgen. Het zijn heel korte hoofdstukjes, het lezen vraagt weinig inspanning.
 • Inhoud : Het verhaal van een bijna zestig jarige die niet aardt in de moderne tijd en daar ook de nodige strijd mee voert.
 • Emotie : nostalgie (naar vroeger), rouw (overleden vrouw), het niet thuisvoelen in deze wereld
 • Themata :  rouwverwerking, leven in een tijd vol verandering
 • Genre : het alle daagse leven van Ove in een buurt en tijd die zich vernieuwt
 • Personages :  Ove (hoofdpersonage), Sonja (overleden vrouw), Parvaneh (Iraanse buurvrouw) en haar gezin, Rune (dementerende vriend van vroeger)
 • Tempo : traag
 • Context : dorp in expansie en uitbreiding.

Oordeel

three_star_rating

Ondanks de lovende recenties ben ik niet zo laaiend enthousiast. Het verhaal ging mij iets te traag en was voor mij te voorspelbaar. Toch begrijp ik waarom het zo scoort. Ove raakt als brompot wel degelijk de harten van de lezers, al is het maar omdat hij een zekere hulpeloosheid heeft en een ontzettend groot hart voor anderen ook al vindt hij die anderen maar niets. Het verdriet om het heengaan van zijn vrouw wordt niet uitgebreid verwoord maar is wel voelbaar tussen alle lijnen. Wie zijn meest geliefde verliest, verliest zijn thuis in deze wereld.
“Een man die Ove heet”  deed me heel erg denken aan “Pogingen iets van het leven te maken” van  Hendrik Groen. Als je dan toch iets in deze aard wil lezen zou ik zonder twijfel voor Groen kiezen.

Praktisch

Een man die Ove heet” is bij bol.com beschikbaar als paperback (€ 12,50)  en als e-book (€ 9,99). Ik las de Kindle editie ( $ 7,69).  Nederlandse uitgave september 2014, 320 blz.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Heidi schreef:

  Heb het hier in het Zweeds liggen. Was er in februari in begonnen maar na een paar pagina’s al gestopt. Was nog wat te ambitieus om al boek in het Zweeds te lezen 🙂 Maar nu ben ik bezig in het boek over de honderdjarige die uit het venster kroop en verdween en dat lukt eigenlijk redelijk goed in het Zweeds. Ove zal het volgende boek zijn dat ik lees 🙂 Mijn verwachtingen waren hoog gespannen maar nu, door jouw recensie, heb ik die alvast bijgesteld 🙂

  • Kaat schreef:

   Het boek is wel fijn om te lezen, dus laat het aub niet ! Knap van je dat je Zweeds leest. Het lijkt me zo ingewikkeld ! Ik merk ook je liefde voor Zweden, ik zou al zin krijgen om naar het noorden te trekken !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.