geen schuldgevoel

Het is de laatste dag vakantie ! Sommige mensen vullen die dan met extra genieten, ‘wat gaan we nog doen’ ? is dan zoiets als ‘wat kunnen we nog meepikken’, want straks begint het werken weer en je moet zoveel mogelijk van de vakantie genieten.

Hier klonk het vandaag toch een beetje anders.
Manlief (nog altijd in de lappenmand) wou mee de boodschappen opbergen.
Dan doe ik toch nog iéts productiefs, zei hij.
Hij doelde niet zozeer op productief versus de zetel onder de dekentjes, maar wel productief versus ‘nog niets gedaan in de vakantie’.

Want tijdens het gewone (werkende !) leven stellen we alle grote klussen uit … tot de vakantie. Dat gaan we a l l e m a a l in de vakantie doen ! Het klinkt een beetje als ‘in de eeuwigheid’, want die vakanties lijken tijdens de werkdagen altijd zo veraf én zo geweldig lang.
Maar we hebben weer niets gedaan. Tenminste, dat zou ik vroeger zo geschreven hebben, maar na het boek ‘Lof der Luiheid’ van de filosoof Hodgkinson heb ik al heel wat minder schuldgevoel.

Een beetje minder maar, want de hele straat protesteert tegen onze ledigheid met ronkende grasmachines en vrouwen die de vensters lappen. Die van ons zijn dus niet gelapt en het gras staat groen en gezond.
Dingen die ik wel gedaan heb en waar ik hoge cijfers zou mee scoren bij Hodgkinson (alsof die cijfers belangrijk zou vinden) zijn het door hem voorgestelde flaneren. In een miniscuul stadje zelfs, met een nichtje. Koffie, thee en ander lekkers gedronken met jan en allemaal. Lekker gekletst met ‘de moeder van’ die ik niet eens kende. Oude kranten gelezen. Boeken gelezen. Luisteren naar het Bernini-mysterie op mijn MP3. Fietstochtje gemaakt. Gewandeld. Aan de telefoon gehangen. Mailtjes geschreven. Zelfs een brief en een kaart.

En het heeft deugd gedaan.

Fan : Willem
Interview met Hodgkinson
PS : Ik heb ook heel wat gelopen. Een gruwel in de ogen van Hodgkingson. Al dat gezweet voor niets ! Het blogje op mijn loopblog lijkt het tegengestelde van dit blogje. En toch weer niet. Of is het een kwestie van evenwicht houden ?

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Autumn Leaf schreef:

    Ik durven wedden dat wat jij hier als niks doen beschrijft iets is wat velen jou zouden willen nadoen. Het klinkt mij alvast als muziek in de oren.

  2. Zandkasteel schreef:

    Daar dient vakantie voor he.. leuke dingen doen, de batterijen opladen. Anders begin je terug te werken en heb je direct terug nood aan vakantie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.