Hé, is dit ook ADHD? – Hanneke Mijnster

Hé, is dit ook ADHD

Hanneke Mijnster was al de 40 voorbij toen ze de diagnose ADHD kreeg. Ze ervaarde dat als een geschenk en schreef er meteen een boek over, een mengeling van eigen ervaringen, specialisten aan het woord en een goede brok humor en zelfrelativering. De ondertitel luidt: Hoe begrip voor mijn brein leidde tot een leuker leven. Dat is meteen de belofte van het boek: meer begrip, meer inzicht en zo een leuker leven.

ADHD-diagnose als volwassene

Ook al zijn er heel wat boeken over ADHD, het gross gaat meestal over kinderen met ADHD. Heel wat van deze boeken beschrijven de problemen waar kinderen tegenaan lopen thuis en op school. Maar ook kinderen worden volwassenen en ook volwassenen kunnen – zij het dan laat, want ADHD heb je vanaf je geboorte – de diagnose krijgen. Hanneke Mijnster vertelt in dit boek wat voor haar leven met ADHD is. Ze pretendeert niet alles te weten over ADHD of haar ervaring als universeel te zien, lezers krijgen een inkijk in hààr verhaal en leven. ADHD en volwassenen, het boek vult hier toch een leemte.

Kennis, interviews, wetenschap

Hé, is dit ook ADHD? is géén wetenschappelijk boek, maar gaat het gesprek met de wetenschap niet uit de weg, getuige het eerste hoofdstuk ‘ADHD in de wetenschap’. Mijnster gaat doorheen het boek ten rade bij heel wat experten en deelt haar gul haar verkregen kennis.

Hoe zit het precies met ADHD? Nou, dat weet niemand. Hoe het precies zit. Je kunt bloedprikken wat je wil, je hoofd onder een scan leggen of een total body check boeken, maar ADHD is niet direct aantoonbaar in het lichaam. (…) Een diagnose wordt gesteld door te praten en te toetsen. Psychiater Femke van Hattum van De Hoofdlijn: ‘We doen eerst de DIVA-5 interview waarbij we diep ingaan op je gedrag en emoties in de kindertijd, omdat we alleen van ADHD kunnen spreken als verschillende kenmerken al in de kindertijd aanwezig waren. Soms is de herinnering niet zo betrouwbaar van de patiënt of de opvoeder, dat wegen we natuurlijk mee. Daarna doen we differentiële diagnostiek, omdat onrust ook angst kan zijn, of stemmingswisselingen of trauma. We kijken altijd wat de beste verklaring lijkt voor klachten.

Citaat uit: Hanneke Mijnster, Hé, is dit ook ADHD? Volt 2024

Problemen en praktische oplossingen

Mijnster deelt zonder schroom waar ze tegenaan loopt door haar ADHD. Medicatie of niet? Hoe omgaan met verwachtingen van anderen (waaraan ze moeilijk kan voldoen?), wat met ‘administratie-aversie’, het omgaan met tijd? Hoe doen anderen dat met ADHD?

“Het ADHD-brein kent twee smaken als het om urgentie gaat: nu en niet nu. Begrippen als ‘binnenkort’, ‘volgende week’, ‘deze maand’ zeggen ons niets. We begrijpen wel wat het betekent, heus, en dat het niet gaat om volgend jaar maar van ‘niet nu’ gaan wij niet in actie.
‘Dat komt voort uit hoe ons brein werkt. Wij zijn meer interessegedreven dan taakgedreven. Mensen zonder ADHD zien een taak en voeren die uit, zo lijkt het. Niet altijd natuurlijk, want bijna iedereen schuift saais graag voor zich uit. Bij ons is het geen kwestie van ‘geen zin’ maar van een ‘harde nee’. Voor hen is het lastig te begrijpen hoe ons brein werkt. Wij kunnen een enorme barrière voelen zonder dat we kunnen uitleggen wat nu precies het probleem is.’

Citaat uit: Hanneke Mijnster, Hé, is dit ook ADHD? Volt 2024

Wat mag je van dit boek verwachten?

  • Een persoonlijk beeld van een volwassene met ADHD
  • Aangevuld met tal van weetjes van experten, o.a. via interviews
  • Verklaringen waarom sommige zaken moeilijker zijn voor wie ADHD heeft
  • Evenals praktische oplossingen hoe er eventueel mee om te gaan
  • Geen wetenschappelijk werk
  • Klemtoon op ADHD en late diagnose
  • Vrouwelijk standpunt
  • Het boek is geschreven vanuit de ervaring van iemand in Nederland, sommige zaken, zoals bv. diagnostiek, zorg etc. zijn in Vlaanderen mogelijks anders

Jammer dat er geen bibliografife achteraan in het boek is opgenomen. Het is duidelijk dat Hanneke Mijnster zich goed gedocumenteerd heeft en heel wat gelezen heeft. Het delen van dit lijstje zou een behoorlijke surplus zijn!

Hé, is dit ook ADHD?

Omslag 'Hé, is dit ook ADHD?'

Hanneke Mijnster, Hé, is dit ook ADHD? is een uitgave van Volt (2024) en telt 192 blz. Het boek is o.a. te koop bij o.a. Bol.com voor €20,00 (paperback) en als als e-book voor € 11,99.*


* Prijzen bij schrijven van dit artikel. Prijzen kunnen dus wijzigen. Mogelijks affliate links.

Graag meer lezen?

Interesse in meer recensies? Via deze link word je verwezen naar alle andere recensies.

Of je volgt me via Instagram KaatLeest of de FB-pagina Kaatleest.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Myriam schreef:

    Lijkt mij nog een interessant boek voor een collega van mij. Zij denkt dat ze ADHD heeft, misschien biedt het haar wel herkenbaarheid. Bedankt voor de tip en de recensie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.