Laat ons ’s avonds aub gerust

De meeste secundaire scholen in Vlaanderen – althans dat denk ik – beschikken tegenwoordig over een digitaal platform. In veel scholen is dat Smartschool, maar de werking van al die platformen is wellicht overal een beetje hetzelfde.

De scholierenkoepel waarschuwde terecht voor een te intens gebruik hiervan. Laat ons ’s avonds aub gerust, was hun stelling en ik kan ze volledig begrijpen.

Omgekeerd – van de kant van de leraar dus – is het net hetzelfde. Leerlingen blijven ’s avonds en in het weekend doorvragen. Vragen die niet gesteld zijn in de les komen netjes in mijn berichtenbox terecht. Excuses en hele uitleggen waarom de taak niet zal afgeleverd worden. ” Ik had u toch gemaild” zeggen (sommige) leerlingen dan. Of : “U heeft geen antwoord gemaild op mijn vraag, dus ik kan de toets niet maken”. 

Het werkt langs beide kanten. Niet enkel tussen leerlingen en leerkrachten trouwens, maar ook tussen collega’s. Het werk gaat gewoon door : ’s avonds, in het weekend, je moet veel ruggegraat hebben om niet te antwoorden op (werk-)vragen die in een pre-digitaal tijdperk tijdens de werkuren en op de werkvloer zouden worden gesteld.

Ik ben geen voorstander van Smartschool voor leerlingen. Leerlingen zitten al 7 uur op school.
Meer dan genoeg. Als ze ons zoeken weten ze ons wel te vinden. En wij hen.

Credits Photo grijs

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.