Gelezen : The Martian – Andy Weir

 

The Martian is mannenlectuur

Het boek werd mij aangeraden door een mannelijke collega en dat is geen toeval : het is immers een op en top boek voor jongens/mannen, al kan deze bewering best seksistisch zijn. Schuilt er in jou een ingenieur type MacGyver en ben je gek op wilde avonturen, dan zal je het boek graag lezen.

Inhoud

Een bemande missie naar Mars loopt slecht af : de crewleden moet inderhaast de planeet verlaten en dat lukt hen aardig, op Mark  Watney na.  Watney blijkt de Marsstorm echter te hebben overleefd en gaat onmiddellijk aan de slag om zijn leven op Mars zo lang mogelijk te rekken. Er is immers, zij het over twee jaar, een volgende Marsmissie gepland.

Mark – the martian dus ! –  is van opleiding industrieel ingenieur en botanist en dat zal hem uiteindelijk het leven redden. Met wat voor handen is, lukt het hem om te overleven. De manier waarop hij dit doet is zeer realistisch en voor de wetenschappers onder ons om van te snoepen : Andy Weir heeft echt wel zijn research gedaan, het is veelal wel mogelijk, als alle omstandigheden zouden meezitten natuurlijk en net die zaken voor handen zijn. Hopen wiskunde, formules, ‘wat als’ scenario’s, ze komen allemaal aan bod. Er waren tijd dat ik dacht : ho, daar hoef ik nu echt geen 10 bladzijden uitleg over, maar voor anderen zal dit juist de kracht van het boek zijn.

Humor

I’m in a Hab designed to last thirty-one days. If the oxygenator breaks down, I’ll suffocate. If the water reclaimer breaks down, I’ll die of thirst. If the Hab breaches, I’ll just kind of explode. If none of those things happen, I’ll eventually run out of food and starve to death. So yeah. I’m fucked.

The Martian zit vol humor : hoe penibel de situatie van Mark ook is, hij houdt een dagboek bij en dat staat vol met zelfrelativering en humor. De combinatie van spanning en humor is hier tot in de puntjes uitgewerkt.

Each crewman had their own laptop. So I have six at my disposal. Rather, I had six. I now have five. I thought a laptop would be fine outside. It’s just electronics, right? It’ll keep warm enough to operate in the short term, and it doesn’t need air for anything. It died instantly. The screen went black before I was out of the airlock. Turns out the “L” in “LCD” stands for “Liquid.” I guess it either froze or boiled off. Maybe I’ll post a consumer review.

Samengevat

3-stars

  • Taal  : Goed geschreven, leest heel vlot
  • Originaliteit : super !
  • Inhoud :  na een noodevacuatie blijft één astronaut achter op Mars. Missie : overleven tot de volgende missie
  • Emotie :  spanning en humor
  • Thema : avontuur
  • Genre : SciFi
  • Personages : Mark Watney, de crew van NASA waarmee hij tijdelijk kan communiceren, de crew van zijn missie die op terugweg zijn naar de aarde
  • Tempo : snel
  • Context : hedendaags, hetzij SciFi, Verenigde Staten, Mars (uiteraard !)

Het boek is onlangs verfilmd.

Ik las de Engelstalige versie via Kindle voor $ 5,36, ook verkrijgbaar via bol.com voor €11,99 paperback en € 4,99 e-book, Nederlandstalig verkrijgbaar als paperback met de titel ‘Mars’, voor € 12,95 en als e-book voor 5,43 (hier weer met de titel Martian, maar toch Nederlandstalig)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.