‘Alles, iedereen en het universum’: geef je innerlijke nerd te denken

Complete compendium van alles, iedereen en het universum

Wetenschap als puur plezier

“Extreem verslavend” volgens Stephen Fry, “Buitengewoon boeiend” volgens Bill Bryson. Deze commentaren zijn niet onterecht. Maar bovenal: geweldig goed geschreven. Als lezer word je meegezogen in het enthousiasme van twee wetenschappers die goochelen met fysicia, wiskunde en onderzoek alsof het een simpel ballenspel is. Dat speelse is de draad doorheen het hele boek. De verwonderde blik van een mens die zich afvraagt of zijn hond wel echt van hem houdt en wat überhaupt tijd is als we even de klokken zouden wegdenken. Degelijk ook: want de antwoorden die ze voorschotelen zijn gestoeld op harde wetenschap en onderzoek. Hun talent? De kunst het te vertalen voor een groot publiek.

Complete compendium van alles, iedereen en het universum: alles begint met verwondering.

Dit boek bevat verhalen over het universum en onze poging het te begrijpen – alle grote concepten als tijd, ruimte, ruimtetijd en oneindigheid, en vragen als: hoe laat is het? Niet als in ‘het is tijd om naar bed te gaan’, of ‘is het nog geen tijd om je bibliotheekboek terug te brengen?’ maar: wat is de werkelijke, universele, ondubbelzinnige, absolute eenheid van de manier waarop het heden zich ergens bevindt tussen dingen die al gebeurd zijn en dingen die nog moeten gebeuren? Het antwoord leidt ons op een reis langs zeelieden in gevaar, verontruste bakkers, eeuwenoud koraal, Einstein en ruimtelasers”.

A. Rutherford en H. Fry, Complete compendium van Alles, iedereen en het universum*, De Geus 2023

Alles, iedereen en het universum: verslik je niet

Dolenthousiast over nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen

Het is met dit boek als met die apitizers op een receptie. Hapje, tussendoor een drankje, een babbeltje. O! Zie wie daar is! Alles lekker rustig. Ik zou aanraden om dit boek niet in één keer te lezen. Je zou er, om in de beeldspraak te blijven, wel een indigestie kunnen van krijgen of erger nog: niet ten volle alle smaken geproefd.
Tenzij exacte wetenschappen je dagelijkse vak is, zou het wel eens kunnen dat je anders verloren acherblijft.
‘Alles, iedereen en het universum’ staat zo barstensvol wetenschap, dat het soms wat tijd nodig heeft tot je het helemaal door hebt. Of niet. Kan ook.

Grote wetenschap en petite histoires

Er staan niet veel illustraties in het boek en al is het heel leesbaar, je kan er maar beter je hoofd bijhouden. Gelukkig staan tussendoor kleine verhalen die je doen glimlachen, verhalen die je hersenen even laten rusten of soms vol verbazing achterlaten hoe dit überhaupt mogelijk was.
Wetenschap is dikwijls een verhaal van trial and error, en soms – maar meestal blijkt dit pas later- ook wel wat kwakzalverij. Met een verwijzing naar de musical The Greatest Showman (gespeeld door Hugh Jackman) lezen we over P.T. Barnum hetvolgende:

“Het verhaal begint ermee dat archeologen in 1869 op een boerderij in Cardiff, in de staat New York, aan het graven waren. Ze legden een versteend licham van een 3 meter bloot, naar ze aannamen de fossiele resten van een eeuwenoude inheemse Amerikaan. Ze hadden geen idee dat het lichaam geen versteende reus was, maar een standbeeld (en niet eens goed gemaakt) dat daar een paar jaar eerder in de grond werd gestopt door George Hull, de neef van de boer die de archeologen had voorgesteld precies daar te gaan graven. Het nieuws van deze ontdekking verspreidde zich snel. Kerkleiders verifieerden het lichaam met eerbeid, refererend aan de vermelding van reuzen in de bijbel. De mensen stonden in rij en betaalden geld om de Cardiff Giant in zijn tombe in stilte te vereren”.

A. Rutherford en H. Fry, Complete compendium van Alles, iedereen en het universum*, De Geus 2023

Bestonden reuzen echt? Lees het verhaal van de Cardif Giant in Complete compendium van alles, iedereen en het universum

Deze kleine verhalen, verlichten het boek en maken het nog fijner om lezen.

Voor wie is dit boek?

Voor iedereen die geïnteresseerd is wetenschap allerhande en de verhalen errond. Lezers en luisteraars van Nerdland zullen ervan smullen. Voorkennis is niet echt nodig, wel een nieuwsgierige blik, al zal het lezen van dit boek je nog nieuwsgieriger maken.

Complete compendium van Alles, iedereen en het universum*

A. Rutherford en H. Fry, Complete compendium van Alles, iedereen en het universum*, De Geus (2023) is o.a. te koop bij Bol.com voor €21,50 (paperback).

Liefde voor boeken?

Je kan op DeWereldvanKaat tal van recensies lezen. Of volg Kaatleest op instagram.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.