Gelezen- Turbulentie: als plots je leven overhoop gehaald wordt

Turbulentie

Turbulentie is een aaneenschakeling van verhalen van mensen die elkaar toevallig ontmoeten. Ze hebben nauwelijks week van wat er in het leven van de andere afspeelt. Toch heeft elk zijn verhaal, al wordt dat voor de andere nooit kenbaar.

Schakelroman

Een schakelroman, ik kende het woord niet. In Turbulentie schetst David Szalay een portretten van een momentopname uit het leven van mensen die elkaar rakelijks kennen. Het zou kunnen beginnen met het verhaal van de buurman die in de winkel bediend wordt door een kassierster. De winkelbediende gaat naar huis en daar is een nieuw en ander verhaal. Zo werkt het een beetje met een schakelroman.

Achter ieder gezicht een verhaal

De portretten zijn momentopnames: bij àlle mensen gebeurt er iets. Het alledaagse leven wordt verstoord, een beslissing dringt zich op, onverwachte gebeurtenissen zetten plannen op de helling. Het zijn korte verhalen die een inkijk geven in alledaags leven van een man, een vrouw. Het zou uw buur, dokter of loodgieter kunnen zijn. Passanten.

Turbulentie
citaat

Weg met de leesdip

Turbulentie haalde mij uit een leesdip. Ik heb er zelden last van, zoveel mooie boeken als er zijn, maar laatst vond ik er niets meer aan. Geen enkel verhaal kon mij nog boeien. Ik verlangde naar ‘het verlangen om te lezen’. Wie graag leest zal dit vast herkennen: boeken waarvan je uitziet om verder te lezen.

Turbulentie van David Szallay is een dun boekje, dus dacht ik: waarom niet, ik geef het een kans. Ik las het in één keer uit!

David Szalay, Turbulentie is een uitgave van Nijgh & Van Ditmar (2019), telt 142 blz. en is te koop bij o.a. Bol.com voor € 16,99. Het lijkt mij ook een prima boekje om cadeau te geven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.