Gelezen : Zijderups – Robert Galbraith

Zijderups

Nood aan een spannend boek

Plots heb ik het dan : ik wil weer helemaal wegzakken in een verhaal dat spannend is en dat ik het liefste de hele dag in het achterhoofd hou. Zo’n boek waarbij je ’s morgens al uitziet naar ’s avonds om verder te kunnen lezen.

Ik zocht iets in de buurt van “Ik ben pelgrim”. Zoeken wie de dader is, al weet je dat bij het boek van Terry Hayes meteen.

Strike Cormoran

Enige klikken en doorverwezen worden naar ‘wat je wellicht ook graag leest’, bracht me bij Robert Galbraith. Ik had al een boek uit deze reeks rond detective Cormonran Strike gelezen en dat was meegevallen. Het koekoeksjong had mij behoorlijk kunnen intertainen en dat was waar ik nu op zoek naar was. Niet te moeilijk, gewoon spannend en meeslepend. Het werd echter een ontgoocheling van meer dan 600 pagina’s.

Verhaal

Het verhaal is vrij eenvoudig.  Een auteur (Owen Quine) wordt op gruwelijke wijze vermoord. Niet lang later blijkt dat de werkwijze van de moord identiek is met zijn laatste onuitgegeven werk. Dat boek, dat een vat vol referenties naar bestaande personen uit de uitgeverswereld, werd angstig verborgen gehouden voor de publieke wereld. Menig uitgever en auteur kwam er niet zo netjes uit.
Conclusie : de modus operandi is allesbehalve willekeurig en enkel iemand uit de uitgeverswereld kan de dader zijn.
Wat volgt is een kennismaking met alle mogelijke verdachten en hun realatie met Owen én een langdradige samenvatting van het horrorboek van Owen Quine. Dat laatste laat zich lastig lezen : ziekelijk seks met fantasiefiguren die deels mens, deels dier zijn.

Alleen maar positieve recensies

Toch scoort het boek hoog, zowel in de Goodreadsratings als bij bol.com waar het een rating van 4,5/5 krijgt. Amazon blijft steken op 4/5 als gevolg van  +4600 ratings.
Ik begreep het niet goed. Wat was hier aan de hand ?

Robert Galbraith is J.K. Rowling

Pas na het lezen van dit boek (het tweede al van deze auteur) ontdekte ik dat Robert Galbraith een pseudoniem is van J.K. Rowling. Misschien daarom de behoefte om in het boek van Owen Quin mythische figuren te creëren ? En onder de naam J.K. Rowling kan je onmogelijk zo’n horrorverhaal en idem sekspartijen aan jonge adolescenten slijten.

Samengevat

  • Taal  : Vlot geschreven
  • Inhoud : Owen Quine, een auteur die niemand meer wil uitgeven, wordt vermoord aangetroffen. De moord is op dezelfde manier gebeurd als in zijn laatste onuitgegeven manuscript.
  • Emotie :  spanning
  • Themata :  who did it ?
  • Genre : fictie
  • Personages :  Comoran Strike en zijn assistente die onderzoek verrichten naar de moord, diverse personages uit de professionele leefwereld van Owen Quin
  • Tempo : vlot
  • Context : Groot-Brittannië, 21ste eeuw

Praktisch :  Zijderups, het tweede mysterie met Comoran Strike, uitgeverij Boekerij, februari 2016, 608 bladzijden. Paperback te koop bij bol.com voor € 10,00.  Ik las de Engelse Kindle versie voor $ 5,81

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.