Dinsdagwijsheid : 5 tips voor rust in je hoofd

"rust in je hoofd"

De getemde geest

Naar verluidt is het temmen van de geest een onmogelijke opgave. Probeer maar eens niet te denken en je ergert je al blauw aan het feit dat je blijft denken ! Dat je niet màg denken. Zoals niet denken aan de roze olifant !  Rust in je hoofd lijkt nog niet zo gemakkelijk.
Dat blijft maar doorgaan. Er is de commentaarstem in je hoofd die het leven ziet als een film die aan je voorbij gaat. Alleen is er niet één ondertiteling maar zijn er tal van commentatoren die allemaal aan de slag gaan.

Op zoek naar rust in je hoofd

Maar hoe doe je dat ? Rust in je hoofd ?  Dan heb ik een vrije dag en denk ik ‘nu ga ik rustig zijn’. Dan heb ik dagen gewerkt en uitgezien naar deze vrije dag : dàn zal het rustig zijn. Ik heb hele takenlijsten afgewerkt en merk dat er helemaal geen rust is. Ik zoek de knop in mijn hoofd om alles af te zetten maar vind hem niet. En voor ik het weet ga ik weer aan het werk. Omdat het lijkt alsof ik die onrust alleen maar kan temmen door meer te werken. Het helpt niet. Het wakkert de onrust alleen maar aan. Want tijdens het werken zie ik dat er nog meer kan gebeuren en dat er dus nog meer te doen is. Vicieuze cirkel.

Dit werkt niet voor mij

 1. Meditatie

  Het is voor velen een wondermiddel, voor mij is het dé manier om dat hoofd helemaal gek te krijgen. Ik erger me in mezelf, mijn lichaam begint rare geluiden te produceren, ik vind het plots allemaal heel erg belachelijk en heb de indruk dat ik mijn tijd verdoe.
  Niets voor mij.

 2. Tekenen, kleuren

  Ik kreeg al zo’n paar kleurboeken voor volwassenen cadeau (zou iemand mij een hint willen geven ?) en ik geef toe dat ik daar de eerste 5 minuten wel zoet mee ben. Maar dan slaat de verveling weer toe. De geest gaat weer afdwalen en hup, daar gaan we weer.
  Het verbinden van puntjes door middel van getallen lukt al beter, ik moet iets geconcentreerder zijn, maar weerom : het geeft me weinig voldoening. Al scoort het merkelijk hoger dan tekenen en kleuren

 3. Yoga

  Ik heb vriendinnen die zweren bij yoga en er ook helemaal zen uit zien. Ik ben er al een paar keer aan begonnen en de eerste les van de reeks valt het altijd mee (het brein is dol op nieuwigheden), maar bij les 3 heb ik het al gezien. Het gaat te traag en ik ben er met mijn hoofd niet bij.

De nood aan extra gedachten

In het artikel “Leegheid gezocht” dat je kan lezen in De Standaard Magazine van 8 oktober laatstleden, staat het volgende te lezen :

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]We hebben extra gedachten nodig om onze gedachten te stoppen.[/perfectpullquote]

Ik ben het daar helemaal mee eens. Wil ik niet vervallen in het piekeren en de vele gedachten die mij onrustig maken, dan moet ik gewoon aan àndere dingen denken. In dat hoofd kan maar één ding tegelijk ! Omdat aan àndere dingen denken niet zomaar lukt, moet ik dat hoofd een beetje helpen.

Dit werkt wel

 1. Flink trainen oftewel let’s sweat !

  Ook hier kunnen mijn gedachten nogal eens mijn vijanden zijn. “Het is te koud”, ‘Ho, dat gaat hier moelijk“, ‘Ik ga dat geen (half) uur volhouden“. Toch is mijn lichaam hier mijn bondgenoot. De cadans van het lopen (of fietsen) maakt mij rustiger, mijn ademhaling valt geheel in zijn plooi, ik moet kijken (aandacht !) waar ik loop. Het schema houdt me ook bij de les : nu dit doen, dan dat. Geen tijd om aan iets anders te denken !

  [perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Neurowetenschappers ontdekten dat sporten je brein helpt om nieuwe neuronen aan te maken. Dat gebeurt in de hippocampus, het deel van je hersenen verantwoordelijk voor het leren en het geheugen, en in de frontale lob, het gedeelte dat geassocieerd wordt met helder denken, focus en concentratie. De frontale lob reguleert ook emoties. Dat is de reden waarom je je na het sporten vaak beter voelt.[/perfectpullquote]

 2. Doen !

  Ik kan mijn onrust niet wegdenken. Het enige wat echt helpt is een activiteit te doen die mijn concentratie vraagt en waarin ik helemaal kan opgaan.
  Een goed boek kan me in een heel andere wereld brengen. Er is geen plaats meer om te ‘jumpen’ van de ene naar de andere gedachte. De eerste tien minuten is het soms sukkelen omdat mijn gedachten wegglijden, maar dat laat ik dan maar zo. Uiteindelijk wint het verhaal van het boek. Hetzelfde geldt voor een goede serie of film.

 3. De natuur

  Ik schijn er helemaal niet alleen in te zijn, contact met de natuur maakt rustig. Een flinke wandeling, het maakt niet uit wel weer is het. Of gewoon na het werk wandelen in het dorp. Het stappen geeft rust, maar evengoed de bewegingen in de natuur. Opnieuw : de eerste minuten vechten de gedachten nog om aandacht, maar ook hier laten ze los.

 4. Samenzijn met je liefsten

  Of het nu je liefje is, of je kinderen, je vrienden of je familie, echt contact brengt rust. Verhalen uitwisselen, spelen, genieten van lekker eten, het ophalen van herinneringen. Je vergeet heel snel je eigen zorgen als je echt samen bent met iemand die je liefhebt. Dat is puur genieten. Dat relativeert zo geweldig, want is er wel iets belangrijker dan wie je lief hebt ?

 5. Vind je passie

  Passie en ondertussen aan iets anders denken gaat moeilijk. Passie is juist helemaal opgaan in. Soms heb ik het moeilijk met de zinssnede ‘vind je passie’, want ja, wat is dat dan ? En hoe vind je dat ? Kortweg is het iets waar je helemaal warm voor loopt en waar geen enkele moeite je teveel is, hetgeen je hart van overloopt.
  Wie gepassioneerd bezig is, is met één ding bezig en komt tot rust. Begin met mij een gesprek over kamperen en je bent meer dan een uur zoet. De echtgenoot hier gaat helemaal op in schaakpartijen en alles wat er mee te maken heeft. Een vriendin van mij leeft voor triathlon.

De vijf tips hebben te maken in zich niets te maken met ‘denken’ maar alles met ‘doen’. Dus is er veel onrust in je hoofd, maak dan die afspraak met je vriend(in) of zet die wandeling in het bos gewoon in je agenda. Onthou dat je je uit de onrust niet kan denken. Er bestaat geen knop die alle gedachten stilzet. Er zijn wel activiteiten die zo intens zijn dat ze alle aandacht vragen, zodat er in hoofd maar plaats is voor één ding. Genieten. Zijn in de de tijd.

En dat is zoveel als rust in je hoofd.

 

De aanleiding van deze post is een artikel in de Standaard Magazine “Leegheid gezocht”. De citaten komen uit dit artikel.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.