Zomersalade van rivierkreeftjes, radijs & appel – Time Gill Meller

zomersalade

Hittegolf: wat eet je dan?

Wanneer het echt warm is, heb ik weinig zin in klassieke gerechten. Het is snel te vet en te warm. Mijn maag en darmen zijn overigens ook niet enthousiast om in al die warmte nog extra werk te verrichten door zwaar te eten. Maar wat dan? Een zomersalade ligt voor de hand, maar ik wil ook wel iets anders dan de typische zomersalade met geitenkaas, of de salade césar.

Time van Gill Meller to the rescue! Dit is een kookboek waarvan je al bladerend al gaat smullen. Maar bovenal: de gerechten zijn geordend per seizoen en per dagdeel. Een boek vol heerlijke én eenvoudige recepten waar je toch niet al te veel werk aan hebt.

Voor wie rivierkreeftjes te duur vindt…

zomersalade - recept uit Time van Gill Meller

Ik kwam op bovenstaand gerecht uit omdat alle ingrediënten mij zomers en fris leken. Alleen bij die rivierkreeftjes had ik vragen. Zou dat makkelijk te vinden zijn en is dat niet peperduur? Ik vond ze in Delhaize en ze kostten € 4,19 voor 125 gram. Ik kocht ze omdat ik mij niet herinneren kon hoe dat smaakte, maar ik vond het toch best prijzig.
Ik vond nadien de smaak een beetje vergelijkbaar met roze garnalen, (€ 2,69 voor 200 gram). Aan jou dus de keuze als je de rivierkreeftjes wat te duur vindt.

Recept zomersalade met rivierkreeftjes (of garnalen) – Gill Meller

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 grote bos radijsjes
 • 2 appels
 • ongeveer 400 gram rivierkreeftjes (of alternatief)
 • sap van citroen
 • olijfolie
 • verse munt
 • dille
 • zout en gemalen zwarte peper
 • maanzaad

voor de dressing

 • sap van halve citroen
 • 2 tl suiker
 • 2 tl zure room
 • 2 tl olijfolie

Aan het werk

 • radijsjes wassen en in schijfjes snijden
 • appels wassen en in plakjes snijden
 • Alles in een kom en samen met de rivierkreeftjes mengen met peper en zout, beetje olijfolie en sap van citroen

voor de dressing

 • alle ingrediënten van de dressing mengen

Serveren met takjes dille en maanzaad

Deze zomersalade van Gill Meller stond bij de middaggerechten en ik denk dat het eerder bedoeld is als kleine hap tussendoor. Ik maakte er couscous bij die ik wat op smaak bracht met kaneel, rozijnen en wat blaadjes rucola die ik nog in de koelkast had liggen. Mij lijkt Frans brood er ook heerlijk bij !

Over Time van Gill Meller

Een kookboek is natuurlijk geen leesboek maar toch merk ik dat ik nu en dan ‘lees’ in Time van Gill Meller. Bijna alle recepten zijn voorzien van een verhaal. Bovenstaand recept herinnert Gill Meller eraan hoe hij vroeger met behulp van vallen langs de rand van een meer rivierkreeftjes ving. Ik weet het: de kans in België is klein en ik zie mezelf nog geen levende kreeftjes in heet water te gooien, maar het blijft een mooi verhaal !

Verhalen, prachtige foto’s en overheerlijk eten, daar kan je mij echt wel mee ‘vangen’ om te koken. Het zijn bijzondere recepten waar ik als niet ervaren kok mee aan de slag kan en dat zegt heel wat. Die rivierkreeftjes zijn echt wel een uitzondering, want over het algemeen zijn het gewone doordeweekse ingrediënten. Ik zou overigens snel afhaken mocht het anders zijn! Er staan overigens flink wat vegetarische recepten in, en dat vind ik ook wel een pluspunt!

Time Gill Meller

Gill Meller, Een jaar en een dag in de keuken is een uitgave van Good Cook en is o.a. Te koop bij Bol.com voor 30,95. Het boek telt 320 bladzijden en is een gebonden uitgave. Elk recept is voorzien van een foto.

Voor je echter klikt, je lokale boekhandelaar deelt met jou je liefde voor boeken. Je kan er boeken inkijken, voelen, (net niet proeven !). Het zou spijtig zijn mocht het boekhandelaarsvak ingehaald worden door enkel de onlineverkoop.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.