Tour de France door ons dorp, wat een feest !

Tour de France 1

Bekentenis

Ik weet super weinig van wielrennen af, ondanks een echtgenootje dat zich een ‘kenner’ noemt. Maar het is met de Tour zoals (soms) de Rode Duivels : het kan zo aanstekelijk werken dat een heel dorp leeft alsof er geschiedenis geschreven wordt !

Dankzij Eddy Merckx

Dit jaar kwam – dankzij het feit dat ons dorp dicht bij het geboortedorp van Eddy Merckx is – de Tour de France door ons dorp. Met alles erop en er aan, zelfs met een ‘Wielrennerdorp’ waar gratis friet, koffie, hamburgers, drank, you name it, beschikbaar was voor het hele dorp.

De karavaan

Het was loeiheet en er stonden massa’s volk. Eerst kwam ‘de karavaan’, wat zoveel is als reclame auto’s, de één al leuker dan de andere .

Tour de France 2

 

Tour de France

Tour de France 4

De renners, die waren zo voorbij

Tour de France

Er reden er 4 voorop, maar daar heb ik maar wazige foto’s van. Dit was het eerste peleton, maar ik heb geen idee wie hier voorbij reed. Ik kan mij zelfs moeilijk voorstellen dat ze met meer dan 100 zijn, want zo snel ging het allemaal voorbij.

Feest in het dorp

Tour de France 6

Daarna ging het feest in het dorp gewoonweg verder. Carrefour – als één van de grote sponsors – verwende het hele dorp met groot scherm, eten, drinken en animatie. Het kon gewoonweg niet op !

Tour de France 7

Tour de France 8

Wie zin had kon nog altijd zijn eigen race rijden !

En toen was het ook ineens gedaan. Het dorp brak zijn tenten af als ware het een circus en maakte zich klaar om naar het volgende dorp te trekken, klaar voor de volgende etappe en het volgende dorp dat in rep en roer zou komen te staan omwille van De Tour de France.

Zelfs als niet wielrennerfan heb ik er intens van genoten. Dat hele dorp bijeen, jong en oud, eender welke politieke strekking of wat dan ook, allemaal onder de zon supporterend voor de fietsende mannen.

Dat het big business is, die Tour, dat geloof ik zonder twijfel, maar ons dorp kreeg toch ook iets terug. Ik vond het eigenlijk allemaal geweldig fijn.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 5 augustus 2015

    […] Tour de France in het eigen dorp meemaken en in mezelf een hevige supporter […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.