Tijd tekort Tijd genoeg – Margriet Sitskoorn

Tijd tekort Tijd genoeg omslag uitgelicht

Is dit niet de droom van iedereen: tijd genoeg te hebben? Maar hoe komt het we soms, ondanks een feilloos georganiseerd bestaan dat bulkt van efficiëntie en productiviteit precies toch het gevoel hebben om achter de feiten aan te lopen en tijd tekort te hebben? Margriet Sitskoorn schreef er een uiterst interessant boek over. En nee, het gaat niet over tijdsmanagement of hoe je het nog efficiënter kan doen, maar wel hoe wij in ons hoofd omgaan met tijd.

Altijd tijd tekort!

Van Margriet Sitskoorn (hoogleraar neuropsychologie) leerde ik dat ik in continue tijdarmoede of tijdhonger leef. Ik ben er allesbehalve gelukkig om. Ik bots voortdurend tegen grenzen van ‘niet genoeg tijd‘ wat resulteert in heel wat frustratie. Nog voor iemand zich afvraagt of ik dan geen goed timemanagement heb of een overload aan taken heb: ik ben een gigantische planner met schema’s, prioriteiten en nee, ik heb géén overload aan taken die dit zouden kunnen verklaren. Wat scheelt er dan aan? Het antwoord vond ik in het boek van Sitskoorn: het gaat over hoe ik omga met tijd en hoe ik tijd ervaar. Ik heb het gevoel altijd tijd tekort te hebben, leef voornamelijk in kloktijd en zit met mijn hoofd meer in de toekomst dan wel in het heden. Allemaal lessen die ik leerde uit het boek Tijd tekort Tijd genoeg. Dat waren alvast mijn lessen, maar misschien liggen de oorzaken bij jou anders, kan allemaal en je vindt in het boek zelfs testen om je relatie tot tijd uit te diepen.

Ze (Giurge, Whillans en West, nvdr) laten zien dat tijdarmoede onder andere gerelateerd is aan hoofdpijn, gespannenheid, vermoeidheid en de hoeveelheid stress die je ervaart, de tijd die je aan sporten besteedt, de hoeveelheid fastfood en kant-en-klaarmaaltijden die je koopt, je tevredenheid over balans tussen werk en privé, of je aan slapeloosheid lijdt, hoe tevreden je bent over je leven in het algemeen, je gevoel van geluk, of je te hard rijdt, of je appt tijdens het rijden, of je hulpvaardig bent of je doktersafspraken uitstelt of zelfs of je gaat scheiden. Tijdarmoede is ook gerelateerd aan obesitas, medicatiegebruik, depressie en burn-outs.

citaat uit Margriet Sitskoorn, Tijd tekort Tijd genoeg, ontrafel je strijd met de tijd en leer om tijd genoeg te hebben Prometheus 2022.

Gelukkig zijn er ook voordelen aan tijdarmoede: ik krijg veel gedaan in relatief weinig tijd. Ik kan mezelf goed onder druk zetten (want tijd tekort!) en het lukt mij vrij goed om allerlei doelen af te strepen, zelfs netjes op tijd, al zit daar weer een angel onder:

Het gevoel van tijdarmoede zorgt ervoor dat je meer tijd aan werkgerelateerde doelen en to-dolijsten besteedt en steeds minder aan ontspannende activiteiten. Als je het idee hebt dat je persoonlijke doelen onder druk komen te staan, dan doet dat je gevoel van tijdarmoede verder toenemen.

citaat uit Margriet Sitskoorn, Tijd tekort Tijd genoeg, ontrafel je strijd met de tijd en leer om tijd genoeg te hebben. Prometheus 2022.

Je relatie tot tijd

Van Margriet Sitskoorn leerde ik door haar boek Tijd tekort Tijd genoeg dat mijn relatie tot tijd in grote mate mijn tijdsnood verklaart. Ik leef voornamelijk op kloktijd en niet gebeurtenissentijd. Beide hebben voor- en nadelen, waardoor je ze best beide gebruikt. Gebeurtenissentijd ken ik enkel tijdens de vakantie of tijdens het wandelen, al sta ik ook daar soms onder de druk van de klok.

Door tijd vooral volgens kloktijd te beleven is het een soort bezit geworden dat je kunt besteden, besparen en verliezen, en dus efficient kunt inzetten. Efficient wordt vooral ingezet in termen van productiviteit en geld.

citaat uit Margriet Sitskoorn, Tijd tekort Tijd genoeg, ontrafel je strijd met de tijd en leer om tijd genoeg te hebben. Prometheus 2022.

Nu is er niets mis met kloktijd. Er is niets mis met productiviteit en het behalen van doelen. Je hoeft echter niet lang na te denken om te weten dat niet alles binnen het schema van kloktijd kan. Relaties, reflecties, genieten, …. als het onder de druk van de klok moet blijft er weinig van over. Ik besloot alvast dat ik soms ook gewoon ‘gebeurtenissentijd’ wil inplannen. Blokken tijd die niet gedefineerd worden op doelstellingen, tijd om gewoon ’te zijn’. Gebeurtenissentijd is voor mij: wandelen door het bos (geen doelstellingen!), eten met familie of vrienden, zondagen!

Van tijd tekort naar tijd genoeg

Voor mij was het boek van Margriet Sitskoorn een echte eye-opener. Het verschil tussen kloktijd en gebeurtenissentijd is maar één voorbeeld over de perceptie van tijd. Ben je meer gericht op het verleden, het heden of de toekomst? Ook dat bepaalt je ’tijdgevoel’. Hoe verdeel je je energie over je taken en tijd? En tot slot: hoe loopt de weg van tijd tekort naar tijd genoeg? Volgens Margriet Sitskoorn zijn er 6 factoren die invloed hebben op ons gevoel over tijd tekort:

  • Poverty (tijdarmoede)
  • Perspective (jouw perspectief op tijd)
  • Perfect day (ochtendmens, avondmens of geen van beide)
  • Pressure (interne tijdsdruk)
  • Precastination (jouw handelen op tijdsdruk, alles meteen willen doen)
  • Pacing (hoe je je energie over taken en deadline verdeelt)

Ze besteedt aan alle factoren aandacht in het boek. Wil je je eigen tijdbeleving onderzoeken dan kan je terecht bij de QR codes achteraan het boek. Ze leiden je naar testen om je eigen tijdbeleving te leren kennen, of om dieper op een hoofdstuk in te gaan.

Waarom wist ik dit niet eerder?

Dat dacht ik toen ik het – overigens dunne – boekje uithad. En waarom krijgt dit niet meer aandacht? Ik ken in mijn omgeving al onmiddellijk 10 mensen die lijden onder tijdsdruk en tijdarmoede. Niet een maand of tijdens een bepaald project, maar continu! Dit boek biedt een uitweg. Het vraagt niet eens drastische veranderingen, maar stilstaan bij je relatie tot tijd. Inzichten die zo waardevol zijn dat ze je leven kunnen veranderen. Kwalitatief en met meer rust.

Praktisch

Kaft Tijd tekort Tijd genoeg, ontrafel je strijd met de tijd en leer om tijd genoeg te hebben? Prometheus 2022.

Margriet Sitskoorn, Tijd tekort Tijd genoeg, ontrafel je strijd met de tijd en leer om tijd genoeg te hebben is een uitgave van Prometheus (2022). Het boek telt 160 blz. en is o.a. te koop bij Bol.com voor €20,99 (paperback).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.