7x De logica van geluk – er is alleen het heden

uit het boek “De logica van geluk” van Mo Gawdat.
De volledige review van het boek lees je hier.

Niet druk om wat (toch) komt

Soms vind ik het overdreven, al die nadruk op mindfulness en dat we in het heden moeten leven. Maar het klopt natuurlijk wel. Zo kan ik op zaterdagochtend compleet overspoeld worden door een gevoel van drukte ‘dat ik de tijd toch zo goed mogelijk moet gebruiken want straks is het weekend om !’. De gedachte aan de komende werkweek kan mij echt zenuwachtig maken. Terwijl dat echt wel idioot is, want het IS nu weekend en dat is net NIET de werkweek ! Het besef dat het de komende werkweek druk zal worden helpt ook al niet. Want of ik er mij nu druk in maak of niet, wat komt ZAL druk zijn.

Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ik de frustratie en stress van komende maandag na al helemaal incarneer waardoor ik in nauwelijks geniet van het weekend.

 

Morgen zijn we misschien dood

Ja, het kan nog pessimistischer. Of misschien net niet. Het is een gedachte die ik onlangs las in een boek over de stoïcijnen. Als je met de gedachte van (nabije) dood leeft, dan waardeer je des te meer het moment nu. Ben je dankbaar om wat nu is. Besef je dat alles eindig is, of, zoals Gawdat het zo mooi zegt: het heden is echt alles wat we hebben. 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Myriam schreef:

    Oh ja, ik kan mij soms ook opjagen aan een drukke tijd die eraan komt. Maar als ik dan stilsta bij wat belangrijk is, kan ik het wel relativeren. Wat maakt het nu uit of taak X tegen dan of dan af is. Stap voor stap werken, meer dan je best kan je toch niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.