Gelezen: Hygge Meik Wiking

Gelezen

Hygge

Het is al hygge dat de klok slaat

Je moet al bijna een analfabeet zijn om het woord hygge nog niet gelezen te hebben. Hygge is hot en er wordt volop over geschreven. Tijdschriften leggen je uit hoe je meer hygge in je leven kan brengen en in de boekhandels kan je meer dan één boek vinden met het onderwerp.

Hygge is niet toevallig Deens

Een echte vertaling voor hygge is er niet, maar één ding is zeker : het heeft alles te maken met eenvoudig geluk. Gezelligheid, genieten, het zijn woorden die zeker in de buurt van hygge komen.

Maar waarom dan zo Deens ? Uit het World Happiness Rapport blijkt dat Denemarken op nummer 1 staat en al jarenlang goed boert op vlak van geluk. Volgens de Denen heeft dat alles te maken met hygge, oftewel, zoals de ondertitel van het boek luidt : de Deense kunst van het leven.

Het boek van Meik Wiking

De auteur van het boek hygge werkt aan The Happiness Research Institue in Kopenhagen en heeft bij deze een boek vol geschreven over hygge.

Het boek is prachtig uitgegeven en brengt je al meteen in Scandinavische sferen van warmte, licht en gezelligheid. Het is een boek dat je meteen doet verlangen naar thuis, vrienden en pure gezelligheid.

Het doorbladeren van het boek is een plezier voor het oog, zelfs de kwaliteit van het papier doet je extra genieten.

Alledaags geluk

Ben je na het lezen van het boek beter af ? Dat is maar de vraag. Het zal niemand verbazen dat kaarsen gezellig zijn, evenals het ongedwongen samen eten met vrienden. Het zal je ook niet wonderen dat spelen met kinderen, wandelen in de natuur hoog scoren wat hygge betreft. Maar waarom scoren de Denen (en bij uitbreiding de Scandinavische landen) dan gestadig zoveel hoger als het over geluk gaat ?

De invloed van de overheid

Het antwoord vind je op de laatste bladzijden.

Maar één van de hoofdredenen waarom Denemarken zo hoog scoort in de internationale geluksonderzoeken is de verzorgingsstaat, want die neemt onzekerheid, zorgen en stress weg uit de samenleving. Je kunt zeggen dat Denemarken het gelukkigste land ter wereld is of je kunt zeggen dat Denemarken het minst ongelukkig is. De verzorgingsstaat is erg goed (niet perfect, maar goed) in het terugdringen van extreme ongelukkigheid.Gratis gezondheidszorg voor iedereen, gratis universitair onderwijs en relatief royale secundaire arbeidsvoorwaarden dragen in grote mate bij aan het terugdringen van ongelukkigheid. Dat is vooral belangrijk voor diegenen die het niet zo breed hebben; dat deel van de maatschappij is in Denemarken gelukkiger dan in andere rijke landen.” (p. 274)

Samengevat

Ik heb het boek graag gelezen al was het maar omdat het zo mooi uitgegeven is (lees dus vooral de papieren editie ! ) en omdat het je motiveert om toch nog meer aandacht aan alledaags geluk te besteden. Ook dat is een keuze. Verwacht echter geen spectaculaire inzichten.

Praktisch

Meik Wiking, Hygge, De Deense kunst van het leven, 2016, 288 blz. Te koop via bol.com voor € 19,99.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.